Ventemesteren

Roman Aschehoug 2003, 214 s.

Even venter. Even venter på ingenting. Even forsøker å vente bort enhver ambisjon, ethvert tilløp til engasjement, enhver impuls til lyst og begjær.
Konrad gjør det stikk motsatte. Han prøver å gjøre alt, få til alt, tjene penger på alt. Når Konrad får vite at Even aldri har hatt sex, presser han Even inn i behandling. Motvillig undertegner Even en kontrakt med den private klinikken MedStat, som skaffer de beste terapeutene og bruker de ferskeste behandlingsformene. MedStat garanterer helbredelse for alle sine klienter.
Fra dette øyeblikket møter Evens venteprosjekt alvorlige utfordringer. Og samtidig blir den prostituerte naboen Ada stadig mer påtrengende. Det er i sannhet vanskelig å vente i fred.

Ventemesteren er den første av tre romaner med overlappende tema, karakterer og hendelsesforløp — men hvor hver bok skifter synsvinkel og fortellerstemme. De to andre er Skambæreren og Nekromantikeren.

Ventemesteren kom også ut som lydbok samme år.

Oddmund Hagen i Dag og tid nr. 41, 11.10.2003
«Øystein Stene er debutant. Han er født i 1974, har hovudfag i litteraturvitskap, bur i Oslo og underviser på Teaterhøgskolen. Det er dei reine fakta. Samtidig leverer han ei debutbok som normalt skulle vekkje større oppsikt enn desse romanane om gutane som rakar pungen og desse som sviv rundt i Oslo-natta og søv bort dagen derpå. Øystein Stene er reflektert, han veit noko dei andre ikkje veit eller har sett seg inn i, han veit noko om isolasjon, einsemd, sosiale posisjonar, venting, framfor alt venting, og alt dette tar han ut i debutromanen Ventemesteren

Øystein Vidnes i Vagant nr 3-4 2003
«Ventemesteren er satirisk, men ikkje på kostnad av personane i boka. Snarare blir harselasen med eit finurleg grep vend mot lesaren sjøl, ved at irritasjonen over hovudpersonen sine meiningar og perspektiv overskyggar det faktum at Even Huuk på ein uproblematisk måte har rett i det meste. Ein likar kanskje å tenke at ein er i stand til å respektere andre, og godta at dei ikke er som ein sjølv, men her kjem ein til kort. Eg tek meg sjølv i å ønskje at Even sin seksualitet skal vakne. Sjølv om eg gjerne skulle ha vore tilfreds og harmlaus bli eg ein ironisk og dominerande begrepsryttar»

Kjell-Richard von Wachenfeldt i Vårt Land 04.08.03 2003
«Øystein Stene har skrevet en intelligent og aktuell roman. Dette er en forfatter vi garantert får se mer til, og godt er det. Jeg tror vi trenger dette — bare det at han som ung forfatter går bort fra den obligatoriske egotrippen, til å sette spørsmålstegn ved giganter som toleranse og frigjøring, lover svært godt. Stene stiller spørsmål som er uvante og gode, radikale og viktige»

Ragnfrid Trohaug i Bergens Tidene 12.03.2003
«I motsetning til en annen av høstens bøker, nemlig Fatso av Lars Ramslie, lar Stene hovedpersonen sin være en ereksjonsløs avviker fra begynnelse til slutt. Samfunnet rundt ham forsøker iherdig å helbrede ham. Men han holder på sitt: Han ser ikke hvorfor det er påkrevd med ereksjon. Ramslies hovedperson er en feit, usosial avviker som gjennomgår en utvikling i løpet av boken: Gjennom å kultivere kroppen blir han normalisert og akseptert. Personlig har jeg mest sansen for Stenes løsning: nemlig at avvikeren fåt være i fred med sin forskjellighet, og nekter å se på seg selv som mindreverdig og avvikende.»

Stein Haukeland i Spot 06.09.2003
«Som en slags 2003-utgave av Kafkas K og Axel Jensens Epp, er Even en av de særeste karakterene du støter på i årets bokhøst — og det samme kan vel sies om Ada og psykolog Gallefoss. Stene har satt sammen et karikert persongalleri, som greier å formidle en tørrvittig, parodiert sarkasme, samtidig som det gir rom for sjelden dybde i persontegninga, og gir fin framdrift i historien. Ventemesteren er ikke minst ei veldig morsom bok.»

Kunt Faldbakken i VG 22.09.2003
«Øystein Stene er en av disse nye turbodebutantene som kommer susende inn med tung faglig bakgrunn (hovedfag i litt.vit., dessuten underviser han på Teaterhøgskolen og «jobber med film»). Videre har han designet bokomslaget og illustrert boken selv. Jeg hører også at det skal finnes en versjon ute på CD. For så vidt en imponerende pakke rundt en tekst som viser at mannen behersker språket, men som i sin pirkete, repreterende utførsel skyter langt over og forbi sitt litterære mål.»