Teaterforestillling 90 min. Tekst og regi.

Siden krigen har det vært observert merkelige lysfenomener over den lille fjellbygda Hessdalen i Sør-Trøndelag. Fenomenet ble verdenskjent tidlig på 1980-tallet og har blitt dokumentert gjennom videoopptak og fotografier – uten at man har kommet nærmere et svar på hva det egentlig er. Fremdeles kan man jevnlig se lyskuler og objekter bevege seg i løse lufta der oppe.

Torshovgruppa har gjort  dybdeintervjuer med innbyggerne i Hessdalen, deltatt på kommunestyremøter og lyttet til debatter om legekontor og fraflytting,  de har sittet på fjellet og hutret seg gjennom vinternetter med blikket festet på stjernehimmelen. Alt dette for å gi et så sannferdig bilde som mulig av de som bor der, i den magiske UFO-bygda.

Gruppa har også reist verden rundt og møtt sjamaner som står i direkte kontakt med aliens, de har truffet prester i UFO-kirker, og de har prøvd å ta seg inn på area 51 i Nevada, hvor det foregår storstilt forskning på utenomjordisk teknologi, samtidig som de har spurt: Hvor de kommer fra? Og hva de gjør her?

Forestillingen hadde premiere på Torshovteatret 29. januar 2018.

Sara Marie Broen i Arbeidets rett 29.01.2018
«Publikum, som sitter på benker med skinnfeller rundt scenen, får en unik følelse av tilstedeværelse, der de sitter under en 360-graders skjerm, som viser direktesendte livebilder fra selveste Hessdalskjølen. «Det er bare å si ifra om noen av dere skulle få øye på en UFO», sier den underlige  hessdalingen, som spilles av Håkon Ramstad (..) Publikum fikk et intimt, magisk og underlig møte med Hessdalsfenomenet da Torshovteateret hadde premiere på UFO-bygda fredag.»

Therese Bjørneboe i Norsk Shakespearetidsskrift 30.01.2018
«Teksten, som er skrevet av Øystein Stene i samarbeid med skuespillerne, er for en stor del basert på intervjer og research rundt Hessdalen og forskningen om lysfenomenet. Kontrasten til det hverdagslige eller kanskje litt trauste ved bygdefolket, får forestillingen til å treffe en egen tone. Som i replikken: “Men det er klart, du ser ikke noe hvis du går rundt og sparker i lyngen.”»

Chris Erichsen i Scenekunst.no 30.01.2018
«Plutselig inntrer magien. Perspektivet flytter seg fra det hverdagslige, trivielle til et større, mer filosofisk blikk på menneskene, litt som Steven Spielbergs E.T. og andre figurer som forvalter en slags sannhet fordi de har sett oss og vårt misbruk av jorda og universet utenfra. Til slutt står, sammen med romvesnene, Håkon Ramstad igjen som det (nesten) nakne mennesket i et vakkert møte, først og fremst med seg selv. Ja, det er et eksperiment det dreier seg om. Regissøren og torshovgjengen tar sjanser, de beveger seg ut i til dels ukjent farvann, men det hele preges av en trygghet som smitter over på et publikum som neppe er blant dem som renner ned dørene på Nationaltheatret (..) en fin, intelligent gjennomført teateropplevelse, full av kjærlighet til folket i Hessdalen – og oss andre.»

Per Christian Selmer-Andersen i Aftenposten 27.01.2018
«En ypperlig idé til en forestilling (..) Det visuelle konseptet, laget av Torbjørn Ljunggren, er både opplysende og fantasieggende. Her har vi stjernehimler, livestrømming, panoramabilder av Hessdalen og svært levende UFO-grafikk. Så takk, Torshovteatret, for eksperimentet. Det var gøy å være med.»